След кончината му в град Кобург в Германия през 1948 г.

...
След кончината му в град Кобург в Германия през 1948 г.
Коментари Харесай

До месец: Пренасят в България тленните останки на цар Фердинанд I

След кончината му в град Кобург в Германия през 1948 година тялото на цар Фердинанд I е положено краткотрайно в криптата на католическата черква „ Св. Августин " в същия град.

 

„ В годината на гибелта му погребението на царя във втората му татковина България е изцяло невероятно предвид на политическата обстановка у нас и следвоенния интервал в цяла Европа, макар огромното му предпочитание и това на околните му “, се добавя в известието, изпратено до медиите.

Пренасянето ще стане до месец.

 

„ След демократичните промени бяха основани няколко инициативни комитети, чиито старания в тази посока не се увенчаха с триумф, макар положителните планове на уредниците им. Днешните условия на народна власт и почитание към историята разрешават тленните остатъци на цар Фердинанд да бъдат положени за безконечен покой в фамилната крипта на обичания му замък „ Врана " в София “.

 

„ Така ще се отдаде нужната респект към един дълготраен държавен глава и главнокомандващ, който макар редица спорни оценки за някои моменти от ръководството му е дал доста за развиването и модернизацията на страната ни “, показват от Фонд „ Цар Борис и кралица Йоанна “.

 

Фердинанд I е княз на България от 7 юли 1887 година до 22 септември 1908 година, когато е оповестена Независимостта на България, и цар на България от 22 септември 1908 година до абдикирането му на 3 октомври 1918 година

 

Той ръководи България в продължение на 31 години, с което се трансформира в най-дълго управлявалия монарх в Третата българска страна.

На 22 септември 1908 година дружно с прокламиране на независимостта на България в църквата „ Свети 40 мъченици “ Фердинанд I е разгласен за „ цар на българите “, с което се възвръща купата на българските монарси от Първото и Второто царство.

 

След капитулацията на България в Първата международна война цар Фердинанд абдикира на 3 октомври 1918 година в интерес на сина си – княз Борис Търновски и напуща страната.

 

След като напуща България, цар Фердинанд в никакъв случай не е позволен да я посети още веднъж, макар многократните му настоявания. Умира на 87 години в дома си в центъра на Кобург на 10 септември 1948 година, надживявайки двамата си синове и края на династията в България.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР